HOLANDA, Agost 2012
El viatge d’aquest estiu passat va començar molt abans del dia de sortida. El mes d’Abril varem decidir, a grans trets com seria i vam fer un esborrany de la ruta, llocs a visitar, etc.

2012salcedo01

La diferencia amb els viatges convencionals està en que volem hostatjar-nos en Cabanes de fusta durant l’estada a Holanda.

Un cop fetes les averiguacions, buscada d’informació a Internet, etc, decidim llogar les cabanes en dos llocs, des de els que podrem visitar i recórrer gairebé tot el país. El pressupost no dona per mes.

El viatge fins a Holanda el plantegem via Alemanya. Sortim doncs via Olot-Figueres-La Jonquera. Un cop a Béziers ens desviem cap Clermont-Ferrand (els panells informatius avisen de retencions de 20 km a l’alçada de Montpeller i desprès a Montèlimar). Continuem cap a Maçon, Besançon i finalment Mulhouse. Arribem a les sis de la tarda al Càmping municipal. Molt ben organitzat, net, una herba magnífica. Les instal•lacions son antigues però cuidades.

L’endemà sortim direcció Alemanya, passant per Freiburg, Karlsruhe i finalment Heidelberg a on passarem dos nits a la vora de Neckard, al Càmping Heidelberg. Lloc molt bell, petit, on només es permet una estada màxima d’una setmana. Acampem a un metre de l’aigua del riu, amb tota MENA de veïns: Ànecs, Oques, milions de mosquits, meravelloses papallones, peixos grossos…

Continuem viatge cap a Köln, Aachen i Maastricht. Passem dues nits mes per poder visitar aquestes ciutats. Köln es una meravella. Maastricht deliciosa, Aachen menys maca del que esperem, esta tota en obres, no hi ha manera de circular i fa moltíssima calor. Finalment arribem a Otterlo (Holanda)

Otterlo – De Hoge Veluwe National Park
La primera cabana la tenim llogada en el preciós Càmping Beek en Hei, a Otterlo, gairebé dins d’aquest majestuós parc. La recepcionista es la Carla, que per sorpresa nostre ens atent en Català. Durant la seva joventut va venir a Roses, va conèixer un noi i s’hi va quedar durant 10 anys. Actualment viu a Otterlo i porta el Càmping, amb unes 30 o 40 parcel.les i 8 cabanes. Les instal•lacions son excel•lents, netíssimes i comunes per homes i dones. El càmping nomes ven pa i te una maquina de Cafè i una altre de gelats. però a 1 km tenim un “super” obert de vuit a vuit, cosa extraordinària aquí.
2012salcedo02
És un Càmping al mig del bosc. La nostre cabana es una petita caseta que en el seu  temps va ser un cobert per les eines. Estam voltats de Castanys, Ginebres,  monumentals Roures, Faigs, Avets, etc. Tenim una habitació comuna, WC (però no  dutxa) i un porxo coquetó que serà el nostre menjador voltat de natura.

La història de De Hoge Veluwe National Park és plena d’idealisme i visió. El Parc és  un patrimoni cultural impressionant, format a principis del segle XX pel matrimoni  Anton i Helene Kröller-Müller.
Anton era un reeixit home de negocis. Era un apassionat de la caça i per tant, a partir de 1909, va anar comprant diverses parts del vedat de caça de De Hoge Veluwe. Helene va ser una entusiasta col. Leccionista d’art.2012salcedo04

En el període 1909-1923, s’estableixen les bases del que serà el futur parc. Es tanca tot el recinte (55 km quadrats) i s’introdueixen animals d’altres parts del país, com senglar, muflons, cérvols, etc.

Es construeix Jachthuis Sint Hubertus, la residencia de la família, una mena de castell voltat per un jardí francès i un llac. També s’inicia la construcció del museu a on la Helene vol tenir la seva col•lecció d’art.

La crisi de 1923 (impagaments del deute exterior alemany, ara que esta de moda parlar-ne) fa que la família no sigui capaç de mantenir la immensa propietat. El govern nacional Holandes insta a constituir una fundació a la que li fa un préstec a interès zero.

Paral•lelament, la col•lecció d’art va ser donada al Regne dels Països Baixos amb la condició d’acabar de construir el museu i de custodiar la col•lecció, sense poder-ne vendre cap peça. Es l’actual Museu Kröller-Müller i conserva íntegrament totes les peces de la col•lecció primitiva.

En el parc està prohibida la circulació de vehicles a motor i nomes es pot visitar en bicicleta o a peu- Hi ha un servei d’autobús per persones amb mobilitat reduïda. Te 55 km quadrats d’extensió.

Les bicicletes estan incloses en el preu de l’entrada (4,10 € fins a 12 anys i 8,20 € els grans). Hi han 1700 bicicletes totes iguals, blanques, amb doble porta-paquets, també moltes amb cadiretes infantils.

2012salcedo06

La visita en bici es fantàstica. Es circula per camins normalment pavimentats (uns 60 km),  vorejats de roures gegants, uns castanyers gairebé tan macos com els de Viladrau.. tot molt  ben senyalitzat, amb espais per aturar-se, fer fotos, etc. Esta prohibit sortir dels camins per  respectar la natura. Al centre del parc hi la zona de serveis amb Restaurant, WC, bar etc. A  títol d’anècdota us diré que preus son “normals”: Cervesa gran (0,6 lts) 3,5 euros, Plat  principal i vol de sopa del dia 16 euros, “cornette” 2,5… mes barat que a la costa brava.

Passem quatre nits aquí i a mes del parc visitem els pobles i ciutats de les rodalies. Es una  zona rural i per tant el paisatge molt interessant, amb petits i encisadors poblets. Per tot arreu hi han picnics, en canvi es una zona amb poques benzineres. Es agradable veure que quasi tothom va en bici de poble a poble, amb el cistell de la compra, els nens, etc.

Edam
La següent estada es a Edam, Càmping Strandbad. Es tracta d’un càmping banyat per el mar interior Ijseelmeer. La nostre cabana esta en front de l’aigua. Novament ens trobem amb unes instal•lacions excel•lents, però això sí, nomes venen pa. L’entrada es una mica complicada perquè es fa a traves d’un moll o estan atracats tant petites embarcacions de passeig com de pesca. La cabana es mes petita i no tenim WC a dins, però no hi fa res. De veïns tenim dos xicots nadius que toquen molt bé la guitarra i ens alegren els sopars. La gent es molt educada ningú fa fresa en quan es fa fosc, tothom fa servir espelmes en lloc de bombetes elèctriques, etc.

Tenim zona de banys senyalitzada i protegida de les embarcacions al propi càmping, peró l’aigua esta gelada.

Edam es un poble a uns 30 Km d’Amsterdam, famós per els seus formatges, fundat al 1230, actualment amb 25.000 hab. Son també molt anomenades les seves drassanes.
2012salcedo08
Els carrerons han aprés a compartir el seu encant amb els assossegats Canals on xapullegen ànecs de tota mena, creuats per meravellosos ponts llevadissos i vorejats per pintoresques i coloristes cases. Crida l’atenció les finestres amb vocació d’aparador, amb tota mena d’objectes exposats i deixant veure tota la decoració interior dels seus residents.

Al mig del poble s’aixeca Grote Kerk, església de fusta dedicada a Sant Nicolau, una de les mes grans construïda en fusta a Europa. També es destacable la plaça Damplein o plaça major. En aquesta plaça es fa el famós mercat del formatge, de visita obligada.

A Edam lloguem bicis i fem una llarga passejada visitant els poblets de Volendam, Monickendam i fins i tot amb un transbordador anem a Marken. Tot plegat fantàstic.

Anem a Amsterdam en cotxe i utilitzem el P&R que hi ha a 6 km de la ciutat, que permet deixar el cotxe tot el dia i anar i tornar al centre amb tren, tot per 8 euros (Pàrking i 4 bitllets d’anada i tornada). L’arribada a Amsterdam Centraal no te preu. L’edifici es impressionant, magníficament conservat. Construït el 1881 en pedra vermella, estil renaixentista tardà i algun tret gòtic. Presidit per dues torres amb rellotge i rosa del vents que indica la direcció d’aquest gracies a la veleta que hi ha a la teulada. Hi ha tota mena connexions a la resta de la ciutat.

Val la pena baixar a peu fins la gran plaça Dam, el que es a Amsterdam com la plaça major a Vic. Recomano sortir del brogit del centre i passejar pel barri bohemi, les vores del Herengracht o del Keizersgracht, la casa d’Anna Frank, les cases que ballen. Son recomanables es petits cafès al costat dels Canals, on es habitual comprar i fumar marihuana.

El centre es com el de Barcelona, a tope de gent, botigues (les mateixes que aquí), pidolaires i bicicletes, moltes bicicletes.
2012salcedo09
Des de Edam visitem el nord del país, els grans Pòlders i els famosos dics com el de  Afsluidjick, un mur de 30 km de llargada que impedeix que l’Oceà Atlàntic inundi les  terres baixes.

També anem a Alkmaar, l’altre famós mercat del formatge. Un dels dies pugem fins a  Groningen per visitar l’Hospital de les Foques a on hi coneixem una noia que estudia a la  UV i que esta fent unalta feina d’estiu.

2012salcedo10Per retornar a casa, decidim fer-ho per una ruta diferent. Sortim des de Edam via Amsterdam-Utrecht, continuem cap a Breda i Amberes. Arribem a Antwerpen (Amberes) quan cau un espectacular xàfec. Els carres estan plens de grans bassals i fem una visita des de el mateix cotxe. Continuem viatge cap a Bruxelles que passem de llarg, Namur per finalment arribar a Luxemburg. Hem decidit passar-hi dues nits.

L’entrada al petit Ducat es desastrosa, trobem una cua enorme per culpa d’un accident. Ara bé, el paisatge es de conte de fades: Grans avets a banda i banda, prats verdíssims, corriols d’aigua… Finalment arribem al Càmping Bon Accueil, al poblet de Alzingen, a 6 km de Luxemburg ciutat. El càmping es preciós, molt i molt petit, 32 parce-les d’uns 200 m quadrats c/u!!!. Els serveis son molt nets, calefactats ( a l’estiu) amb un petit parc infantil. L’endemà aprofitem per visitar la ciutat, la zona institucional de la UE, el barri vell, les Casamates, el Palau del Ducs, etc. Tot plegat molt interessant, maquíssim, però a uns preus molt elevats.

Aixó s’acaba: Sortim de Luxemburg amb temps plujós, cosa que dona mes majestuositat als grans boscos que atravessem. Rodem per una autopista lliure de peatge fins mes enllà de Nancy. A partir de Lyon el trafic es intens amb força camions, però suportable.

 

Àlex, Nuri, Mireia i Carla2012salcedo11